Frederikstraat Noord
 

Ontwerp nieuwe stadswinkel (2021) aan Koningsplein

Geplaatst door Chern Jansen, op 27 maart 2019

Het college heeft ingestemd met het ontwerp voor de gevel van de nieuwe stadswinkel aan het Koningsplein. De gekozen gevel heeft een natuurlijke uitstraling door gebruik van hout in combinatie met groen. Er komt een duidelijk herkenbare ingang aan de kant van de voormalige bibliotheek, die is verhuisd naar de LocHal. De planning is dat de nieuwe stadswinkel in de loop van 2021 in gebruik wordt genomen. Tot die tijd is de stadswinkel centrum te vinden aan de Spoorlaan 181.

 

De nieuwe gevel is onderdeel van de noodzakelijke renovatie van het huidige stadskantoor 2. Het ontwerp is gemaakt door Architectenbureau Common Affairs. Op verzoek van de gemeente Tilburg zijn veel duurzame materialen toegepast. Ook voldoet het ontwerp aan de strenge eisen voor energieverbruik. “De  stadswinkel is een belangrijk gebouw voor alle inwoners van Tilburg. Het is een beeldbepalend element op het totaal te vernieuwen Koningsplein”, aldus wethouder Oscar Dusschooten (Maatschappelijk Vastgoed). “Naast een fraaie gevel met uitstraling, willen we dat de gebruikte materialen vele tientallen jaren meegaan en zo circulair mogelijk zijn. Zo willen we als gemeente het voorbeeld geven hoe aantrekkelijk en duurzaam hand in hand kunnen gaan.”

 

De omgevingscommissie kan zich vinden in de hoofdopzet van het ontwerp. In de volgende fase wordt het ontwerp technisch vertaald. Daarbij worden onder andere de kolommen bij de ingang en de houten gevel verder uitgewerkt. Daarna wordt de omgevingsvergunning aangevraagd en de renovatie aanbesteed.

 

Nieuwsbericht tilburg.nl en gemeentepagina, concept Corine Breure, 14 maart 2019