Bouwwand Sigrid Calon rondom Stadhuis
 

Tilburg pakt door in stadshart, nu eerst de Emmastraat

Geplaatst door Chern Jansen, op 9 oktober 2018

https://www.bd.nl/tilburg/tilburg-pakt-door-in-stadshart-nu-eerst-de-emmastraat~a43e414e/                    door Stephan Jongerius

 

TILBURG – Na een korte break wordt de draad van vernieuwing van het stadshart weer stevig ter hand genomen. De Emmapassage wordt definitief een straat.

Vanuit de rommelige hoek die de Hendrikhof nu is – achterkanten van  Hema, Emmapassage en horeca van het Piusplein – is de naderende transformatie bijna onvoorstelbaar. Over dik twee jaar moet dit een knus pleintje zijn, met rondom winkels en erboven een berg  appartementen.


De Hendrikhof is nu een rommelhoek met vooral achterkanten, onder meer van de Hema.  © Bas Vermeer

Zo ziet de Hendrikhof er over twee jaar uit. Winkels rondom, veel woningen erboven onder meer in een toren. © Valode & Pistre

Na een adempauze pakken Wereldhave, VolkerWessels en de gemeente de draad weer op van de vernieuwing van het stadshart. Begin volgend jaar  eerst de verbouwing van de Emmapassage plus parkeergarage, een jaar later het zuidelijke deel van de Frederikstraat. Komende weken al  begint  het verleggen van kabels en leidingen rond de Emmapassage.

Feestdagen

De plannen voor het nieuwe woon/winkelgebied van architectenbureau Valode & Pistre uit Parijs kregen deze week in hoofdlijnen de zegen van de Omgevingscommissie. ,,Superbelangrijk dat we in januari kunnen starten”, zegt Belinde Bakker die namens Wereldhave de operatie-Tilburg leidt. ,,Winkeliers moeten voor de feestdagen van 2019 hun nieuwe zaak kunnen openen in de Emmastraat.”

Want de passage wordt definitief een straat. De suggestie van Hans Smolders, die de cruciale verkoop van de parkeergarage door Wereldhave aan de gemeente aan een raadsmeerderheid hielp, om hier toch overdekt  winkelen te handhaven, is na ampele overweging terzijde gelegd. ,,We blijven bij het idee de zuidstraat open te houden, de Emmapassage wordt zeker een kwart korter. Het zou vreemd zijn dat laatste stuk nog op slot te zetten”, zegt Bakker.


De overkapte Emmapassage (gezien vanuit het stadskantoor) verandert in een open straat met aan weerszijden groen vanaf de bovenste etage van de parkeergarage. © Valode & Pistre

De huidige Emmapassage uit dezelfde gezichtshoek. © Bas Vermeer

De toegang naar de zuidelijke Frederikstraat (foto helemaal boven) komt door het huidige Expo-pand aan de Heuvelstraat. De Tilburgse architect Ed Bergers moet dit monument zoveel mogelijk recht zien te doen. Net als met de Emmapassage wil Wereldhave ook deze straat voor de feestdagen van 2020 ver afronden.

Afnemer

Boven de winkels in de zuidstraat komen in totaal 170 appartementen in vooral de middeldure huur, het gros is 65 m2 groot. ,,We zijn nog op zoek naar in elk geval een grotere afnemer”, zegt directeur Jur van Aken van Van Schijndel Bouwgroep dat samenwerkt met Van de Ven Bouw en Ontwikkeling. In de eerste helft van 2021 moet het hele karwei zijn geklaard.

Bestemmingsplankaart zuid
Schematische weergave van de westkant van het nieuwe gedeelte van de Frederikstraat. Aan deze kant komen 110 van de in totaal 170 appartementen. © Valode & Pistre

Voor omwonenden en belanghebbenden komt er over ongeveer een maand een bijeenkomst. Vervolgens moet in elk geval nog een procedurele hobbel worden genomen: een beroepszaak van de Stichting Behoud Binnenstad tegen het nieuwe bestemmingsplan dient medio december.

Die stichting is vooral gekant tegen de geplande woontoren aan het Pieter Vreedeplein. Een nieuwe opzet daarvoor kreeg deze week – achter gesloten deuren – ten langen leste ook het fiat van de Omgevingscommissie. De architectenbureaus Winhov uit Amsterdam en HCVA uit Rotterdam tekenen nu gezamenlijk het ontwerp.